top of page

Lambrusco Love

Det er snart mange år siden, Carlo Merolli introducerede mig til Lambrusco og det var kærlighed ved første sip.

Sidenhen har det lidt været sådan en guilty pleasure for mig og en vin jeg konsekvent har indtaget alt for lidt af!

At det igennem årene også har været notorisk svært grænsende til umuligt at opdrive ordentlige kvaliteter af Lambrusco herhjemme - pånær hos Carlo - har naturligvis spillet ind...

Uanset tilgængelighed er det en skam, at vi ikke oftere nyder Lambrusco på vores breddegrader, for nyder jo gerne lufttørret parmaskine og Parmigiano Reggiano, som Lambrusco går så smukt til - ligesom den faktisk generelt gør til det svinekød, vi indtager så store mængder af i Danmark.

Men i år er der sket noget!

WineClass slog dørene op for en festival til ære for Lambrusco - og så på natklubben ARCH på Nørregade.

"Et umuligt match", vil mange sikkert tænke. Men ingenlunde!

Rent faktisk tænker jeg, at det giver enormt god mening. Easy going vino i eksklusive omgivelser og med dæmpet italiensk musik i højtalerne.

... og betænker man, at Emilia Romagna - udover Lambrusco - er kendt for Ferrari, Lamboghini og Ducati, giver den lidt flashy location kun endnu mere mening.

WineClass havde teamet op med Carlo Merolli og Ole Udsen fra Estrup & Udsen Vin - og større #LambruscoLovers skal man utvivlsomt lede længe efter på disse breddegrader!

Som Ole Udsen sagde i sin introduktion, så findes der i Lambrusco alt (med CO2, forstås!) til alle, fremstillet på de op mod 26 forskellige arter af Lambrusco, der findes.

De tre mest udbredte er hhv. Sorbara, Salamino og Grasparossa, hvor førstnævnte giver friske vine i alle tre farver, Salamino mere tørre, "seriøse" vine med mørk frugt og efterårsløv, mens Grasparossa typisk er saftige, frugtige udgaver.

Og, sådan lidt on a side note, så er der også Lambrusco til naturvinsfolket. Claudio Plessi har lavet nogle lækre udgaver, hvoraf jeg faldt pladask for hans Lambruscaun 2016, som Carlo Merolli har på hylden. Men man skal nok være hurtig, for der er kun produceret 800 flasker(!)

Jeg noterede mig generelt, at Lambrusco i tårnhøj kvalitet ikke behøver koste en formue. Det var rent faktisk aldeles umuligt at få lov at spendere mere end 200,- på en flaske ;-)

F.eks. Quinto Passo Rosé Brut 2014/2017 fremstillet på Metodo Classico (degorgeret i 2017) og som rent lovmæssigt ikke er en Lambrusco men en Modena Rosé Spumante fremstillet på Lambrusco Sorbara.

Dén ville jeg gerne smide ind i et rosé flight i en smagning af mousserende og se, hvor folk ville havne.

Eller Cantina delle Volta's Lambrusco di Sorbara Brutrosso 2016 med sin fine røde frugt og livlige friskhed. Estrup & Udsen vin fører Cantina delle Volta.

Samme sted finder man også producenten Fiorini og deres Lambrusco dell'Emilia Le Ghirarelle 2016 fra ca. 100 år gamle upodede vinstokke var en mindblowing oplevelse. Dyb, næsten bøs, med sort frugt, træbark og krydring og så dette animalske touch. Enorm fylde og koncentration for vintypen.

Vi var adskillige, der med det samme tænkte på vinterens kommende vildtgryder!

Jeg gik med vilje udenom de fleste Amabile denne gang, men den for mig ukendte Villa di Corlo leverede en rigtig fin udgave med blommer, svesker, brombær og sorte spisedruer. Den var præcist "Amabile", altså elskelig. Snarere halvsød end sød. Dén vil falde i mange danskeres smag.

Nu håber jeg, at WineClass gentager arrangementet, så vi får banket Lambrusco ind i hovedet på kvalitetslystne danske vinnydere, og så håber jeg, at udstillerne i endnu højere grad må blive bestormet af nysgerrige gæster!


Featured Review
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Tag Cloud
Ingen tags endnu.
bottom of page