top of page

Go West - meget mere end Napa!

"Go West! Life is peaceful there!"

Sådan sang Pet Shop Boys og der er da også en særlig afslappethed over West coast amerikanere.

Det vidnede både producenter og Geoff Kruth MS om ved Go West smagningen i København i onsdags.

Geoff Kruth MS er præsident for GuildSomm.com og en af kun 220 Master Sommeliers verden over og i sprudlende form forestod Kruth to super spændende seminarer om hhv. de ukendte Californien og signaturdruer.

Det ukendte Californien.

Det ukendte Californien synes uendeligt, for det siges med et glimt i øjet, at findes det, findes det også i Californien. Et eller andet sted. Og det giver mening med tanke på udvandringen til ikke mindst Californien fra snart sagt et hvert sted i vinens verden - og mange immigranter medbragte vinstokke fra hjemstavnen.

Vi fik præsenteret en stribe flotte vine på så forskellige druer som Riesling, Grüner Veltliner, Vermentino, Albariño, Sangiovese og så blends på hhv. italienske og fransk/spanske sorter.

Kendetegnende for vinene var stor friskhed og spændstighed og så fremstilles de i supersmå kvantiteter: 120 til 550 kasser pr. år. I sandhed nicheprodukter. Men sandheden er, at selv disse for Californien lidt obskure druer dyrkes af ganske mange producenter. Hver enkelt producerer bare så fortvivlende lidt, at det synes håbløst at finde vinene nærmest bare uden for San Fransisco's Bay Area.

Fra Carlisle Winery smagte vi Grüner Veltliner Steiner Vineyard 2015 med Smaragd fylde men uden botrysis-noter og herlig syre under den modne frugt.

Ryme Cellars Vermentino "Hers" 2016 var en hel historie i sig selv. Ryan og Megan er ikke enige om vinifikationen og så laver de bare "His" og "Hers". Megans udgave er en moderat aromatisk vin efter slovensk forbillede med en dejlig, madvenlig fenolisk bitterhed.

Og så var jeg ret pjattet med Giornata Il Campo Rosso 2015. Paso Robles er et sweet spot for adskillige italienske sorter og her har man mixet Sangiovese, Barbera, Aglianico, Nebbiolo og Merlot i, hvad der lyder som en ren pærevælling, hvis man hænger sig i oprindelse. Men vinen fungerer og den fungerer godt! Frugten leder mine tanker på Barbera, fedmen på Merlot og strukturen i vinen på Aglianico. Ikke nogen prætentiøs vin, men simpelthen skøn at drikke!

Kruths eget projekt, Lost & Found stiftede vi også bekendtskab med. Carignan/Mourvèdre 2015 er første årgang derfra og resultatet lover godt!

Signaturdruer

3x Chardonnay fra Californien, 3x Oregon Pinot Noir og 3x Washington State Cabernet Sauvignon var på programmet.

Det var fortryllende at se forskellen indenfor hver af de tre sorter!

At Chardonnay er en kamæleon, er bredt anerkendt - og vinene understregede det, omend at gå all-in med f.eks. Domaine Serene Evenstad Vineyard virkelig ville have understreget pointen (men den er måske for meget Bourgogne?). Balanceret, kalket, moderat slank Rodney Strong over mere oxydativ Mount Eden til fyldig Ramey Ritchie Vineyard med gule æbler, pære, kvæde og fersken.

Oregon Pinot Noir er et studie i jordbund, i klonselektion og i fine-tuning af fremstillingstekniker.

Når jeg lytter til både Christine Havens, som havde en fantastisk masterclass om Oregon Pinot Noir ved Rovinhud i Timisoara sidste november, og Geoff Kruth, så er det fantastisk at høre om vulkansk jord, om marinære sedimenter og om loess og om jordbundens tilblivelse. Det skinner så tydeligt igennem, hvor vigtig jordbunden er for Oregon og vinene herfra.

Jeg var specielt glad for Cristom Vineyards Jessie Vineyard 2014 fra Eola-Amity Hills, som var den lettere af de tre. Floral med tydelige noter af modne jordbær. Parfumeret og feminin. Meget elegant og med stort potentiale.

Forskellene på de tre Cabernet var vild (Omend det ikke ses i glassene)!

For mig var DeLille Cellars' Four Flags Red Mountain 2014 et bæst af en vin! Men bæst på den gode måde. Parfumeret med roser og sød frugt i næsen og så vilde, decideret massive tanniner. Barolo'sk i strukturen. De 75% ny eg gør nok også en forskel! Red Mountain er absolut et af de bedste steder til Cabernet i Washington i min bog.

L'Ecole No 41 Columbia Valley 2015 var i en helt anden stil. Meget mere pleasing med cassis, brombær, subtil eg og en mere smooth mouthfeel.

Åh, jo! USA er så meget mere end bare Napa!


Featured Review
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Tag Cloud
Ingen tags endnu.
bottom of page