top of page

Balkan smagning II - kun en flig af tæppet

VINTRO i Ravnsborggade på Nørrebro var den oplagte location for en smagning af vine fra Balkan, da Daniel Curovic, Zoran Velkoski og Maria Tsalapati sidste lørdag tog os på tur til Europas sydøstligste hjørne.

På Balkan laver man naturligvis vine på mange af de internationale druesorter, som vi kender fra hele verden, men regionen har også en masse spændende og meget mere ukendte sorter og heldigvis er man også hér ved at genfinde en egen identitet bygget op om egne sorter.

Og der var masser af highlights henover aftenen:

Daniel havde taget Mato Matic fra vinhuset Roxanich med til at præsentere en stribe meget spændende vine. Chardonnay med 6(!) års lagring før frigivelse, Malvazija Istarska med hele 60 dages skindkontakt og så Ines U Bijelom 2009, som er et fremragende glas orangevin fremstillet på intet mindre end 7 forskellige druer. Moden frugt, rank struktur, masser af syre og absolut markante tanniner. Dejligt glas!

Blandt de tre røde fik især deres Super Istrian Cuvée 2009 på Cabernet Sauvignon, Merlot og Borgonja vakt min begejstring. Fyldig sag med brombær, solbær og blommer, læder og krydrede noter. Nok med smæk på frugten men med masser af både syre og tanniner. Jeg kunne sagtens være gået Mittelburgenland på den hér i en blinder.

Jeg har før udtalt min begejstring over vinene fra Hatzidakis, men hans rosé har jeg ikke smagt før. Fremstillet på Mandilaria og Voudomato. Især Voudomato er sjælden og findes vel næsten kun på Santorini, mens Mandalaria er lidt mere udbredt. Dejlig rosé, som jeg i hvert fald skal nyde mere end én gang, når vi når sommer :-)

Thimyopoulos laver fine, rene Xinomavro og Gi & Uranos er en god introduktion til druen. Den har masser af både tanniner og syre, hvorfor så mange sammenligner den med Nebbiolo, men det er pakket ind i de sortsypiske soltørrede tomater og oliven sammen med brombær og lidt blomme. Xino lagrer ofte smukt, men jeg ville have svært ved at holde fingrene fra den hér. Den er super charmerende nu.

En interessant sidegevinst var blindsmagningen af Manousakis Nostos' 2010 Syrah. Vinen havde megen lighed med sydfranske Syrah med sin fyldige, modne sorte bærfrugt, kaffe og krydrede noter - ikke mindst rosmarin.

Resten af smagningen handlede om Vranec. Så ingen Plavac Mali eller Grasevina her. Det ville også være umuligt at nå omkring alting :-)

De medbragte vine viste virkelig forskellige sider af Vranec. Dels var der stor forskel på hhv. de makedonske og de montenegrinske vine.

Plantaze vinene fra Montenegro var markant lettere end de mere bastante, makedonske udgaver. Der er bestemt tale om forskellige stilarter :-)

De to bedste vine var for mig Plantaze Monte Cheval og Popov Vranec Reserve, som begge var vellavede vine med god fylde og balance. For begge vine gælder også, at man har holdt alkoholen i ave og at fadet (f.eks. 24 mdr. på amerikansk og makedonsk barrique for Popov) er godt integreret i vinen.

Som anført indledningsvis formåede vi kun lige at løfte en flig af Balkans vinøse tæppe og jeg har i hvert fald fået stor lyst til at udforske det mere.


Featured Review
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Tag Cloud
Ingen tags endnu.
bottom of page