top of page

2015: En potentiel top-årgang - med undtagelser!

Jeg har henover vinteren kigget lidt på årgangsrapporter fra rundt om i verden og suget til mig fra kloge menneskers ord om, hvad vi skal forvente os af vinåret 2015.

Ser vi på de vigtige vinlande, er der brede smil over hele linien. Næsten!

For hvis vi starter på den sydlige halvkugle, er der store udsving:

I Sydamerika har 2015 været et udfordrende år for såvel Chile som Argentina:

I Chile har man både skulle døje med en ekstremt tør vækstperiode fulgt af kraftige regnmængder midt i den i øvrigt meget tidlige høst i marts. Og forud var skaden sket, da vinene ofte i høj grad mangler syre. De bedste resultater må forventes at kunne findes i højtliggende vinmarker og fra gamle vinstokke, men selv hér har man måtte kæmpe usædvanligt hårdt også i vinkælderen for at frembringe gode vine.

Der kommer masser af vin fra Chile i 2015, da udbyttet er ca. 10% højere end gennemsnittet og vi må holde vejret i spænding med hensyn til kvaliteten, for så meget som regn kan være katastrofalt helt op mod og måske ind i høsten, så meget kan det også medvirke til at afstresse druerne og i alle fald lyder det, at tanninerne i de røde er fint modnede.

Også i Argentina fik man regn! Efter hvad der synes at være en god vækstsæson, som kunne love en god årgang, fik man i Mendoza 14 dages mere eller mindre uafbrudt regn, hvilket er aldeles usædvanligt for en region, hvor man ofte ikke får mere end 200 mm på et helt år! Udbredte rådproblemer tvang bønderne til en hurtig og måske lidt tidlig høst. Som resultat havde de sene sorter knapt en chance for at modnes tilstrækkeligt, mens de tidligere sorter kunne synes at være lykkedes bedre.

For at gøre ondt værre, måtte man i Patagonien forcere høsten pga. den chilenske vulkan Calbuco's udbrud. Normalt ville man hér først høste hen i maj og druerne syntes også at være sunde, men asken fra Calbuco umuliggjorde yderligere venten.

Fra Australien er meldingerne mere blandede: Både i Barossa og ikke mindst i Yarra Valley ser 2015 lovende ud med et usædvanligt køligt forår fulgt af nærmest rekordhøje temperaturer henover sommeren. Yarra Valley Chardonnays og Pinot Noirs ventes der store ting af. På Tasmanien har man også haft et rigtig godt år og trods bush-brande og fugles hærgen har man fået god Cabernet og Chardonnay i Western Australia. Modsat i NSW, hvor sommeren var varm og regnfuld, ligesom høsten nærmest regnede væk.

I New Zeland var et meget køligt og ustabilt forår hovedårsagen til en tilbagegang i høstmængder på 27%, hvilket med tanke på landets store eksport og den stigende efterspørgsel på vine herfra, er ganske markant. Den fremragende sommer kunne kun til dels råde bod på forårets skader.

Især på landets helt store sællert, Marlborough Sauvignon Blanc, forventes knaphed, men kvaliteten på den fremstillede vin er helt i top!

I Sydafrika var det en tidlig årgang. Efter vinteren var der masser af fugtighed i jorderne og mens sommeren måske nok var varm, så var nætterne påfaldende kølige, hvad bidrog til druernes aromaudvikling. Op mod høsten udviklede sukker- og syreværdierne i druerne sig i harmonisk balance. Mængderne er måske nok mindre, men det skyldes primært mindre druer og bønderne er lykkelige: Flere rutinerede winemakers taler om den bedste årgang, de nogensinde har oplevet!

Forvent friske, sortstypiske vine med cool climate karakter.

Tilbage på den nordlige halvkugle, er man straks anderledes positive, uagtet at tingene ikke er 100% rosenrødt allesteder, for den ekstreme varme, 2015 bød på, har jo som hage, at vinene vil kunne mangle syre, ligesom den kompleksitet og intensitet, som en lang tempereret vækstsæson giver, kan tænkes ikke at være fuldt ud til stede.

Vender vi blikket nordpå til USA's vestkyst, er man markant anderledes positivt, end længere mod syd.

Fra Californien forventes over en bred kam aromatiske vine i høj kvalitet med god struktur, selvom man bl.a. i Sonoma County havde problemer med ujævn modning.

Efter tre år med store udbytter måtte man i 2015 på den anden side nøjes med markant mindre høstmængder; i Paso Roble op mod 50% reduktion i udbyttet! Efter en tidlig knopskydning gav foråret problemer med blomstringen og dermed reduceredes frugtmængderne betragteligt. Sommeren var varm og tør - den afsluttende periode op mod høsten nærmest hed og man havde vel nærmest den tidligste høst nogensinde. Druerne til mousserende vine begyndte man således at høste allerede ultimo juli og medio oktober var selv de seneste røde sorter i hus!

Oregon er midt i en serie af fremragende årgange og 2015 kan vise sig at være den bedste af dem alle!

Som i Californien viste 2015 sig som den tidligste høst nogensinde for mange vinerier.

Efter kraftig regn i slutningen af august, hvorved de tørkeramte jorder fik livgivende fugt og de potentielt varme- og vandstressede vinstokke fik helt nødvendig fugtighed før den afsluttende modning, var september ganske kølig og vinbønderne kunne høst efter forgodtbefindende og ved, hvad hver enkelt fandt var optimal modning.

Allerede 4. oktober var høsten i hus - en måned tidligere end normalt!

Tilbage i Europa lover 2015 et år med franske vine fuld af saft og kraft og man er i Frankrig blevet begunstiget af et nær normalt høstudbytte.

Jeg dvæler lige lidt ved Bordeaux, man efter de triste år 2011-2013 omsider havde et rigtig godt år!

2015 var et ganske problemfrit år, som producenter sammenligner med både 2009 og 2010 med en ideel vækstsæson med en varm, tør sommer og lige nøjagtig regn nok i august og september. Jeg har hørt prognoser for de unge vine forud for Primeur-smagningerne lydende på vine i stil med den klassiske årgang 2005 og i alle fald har vi med den bedste årgang at gøre siden 2010 og røde, hvide og søde er alle lovende!

Fra f.eks. Christian Moueix (Trotanoy, La Fleur-Pétrus m.fl. i Pomerol) og Stephan von Neipperg fra bl.a. La Mondotte i St.-Emilion: Begge fortæller om stor kompleksitet, om powerfulde vine med høje tanninniveauer; men super bløde tanniner.

Philippe Blanc fra Château Beychevelle i St.-Julien rapporterer, at man begyndte høsten af Merlot 22. september og var færdige med de sidste Cabernet Sauvignon 8. oktober. Hos Beychevelle er man meget med kvaliteten. Meget sunde druer, god modenhed og sukkerindhold i Merlot fra 13,7-14,2% og for sorten rekordhøje 12,7-13,5% i Cabernet Sauvignon. Men, lyder det, man er aldeles sikre på, at balancen er der og der mangler bestemt ingen syre hér.

Producenterne af tørre hvide i bl.a. Pessac-Léognan har haft et storartet år for Sauvignon Blanc. Et år, hvor eksempelvis Château Brown rapporterer om syreniveauer som i år som 2007 og 2012. Billedet er lidt anderledes for Sémillon, da regnen i august gav bønderne lidt problemer med råd.

Også for de søde vine ser det rigtig godt ud. Både fra Château d'Yquem i Sauternes og Château Coutet i Barsac forventer man at sende en fremragende årgang på markedet.

Fra Bordeaux er der således meget at glæde sig til. Spændende at se, hvordan prissætningen så falder ud i år, for ser man rent kvalitativt på tingene, er der lagt i kakkelovnen til prisstigninger, men hvor meget mere tør man lade priserne stryge til himmels uden at frygte for markedernes reaktion? Den kommende til får levere svaret...

Fra Bourgogne er der også kun positive røster. Særdeles god årgang uden de senere års knaphed. Eneste bekymring er, at 2015 kunne gå hen og blive alle tiders dyreste årgang... Jeg afventer i spænding, om vi skal imødese samme udvikling i Bourgogne, som Bordeaux har været igennem, med tanke på den store asiatiske efterspørgsel.

Eneste nævneværdige problem i Bourgogne var vel det voldsomme haglvejr, der 1. september bl.a. ramte Grand Cru'erne Blanchot og Le Clos.

Alsace bliver spændende at følge, for sukkerniveauerne nåede astronomiske højder og alkoholniveauerne bliver usædvanligt høje (Jeg har hørt tal som 15+% nævnt!). Den særdeles varme sommer har undtagelsesvis gjort syreregulering af vinene tilladt. Dét er jo ellers normalt forbeholdt langt sydligere regioner end Alsace.

Jeg er personligt meget spændt på, hvordan vinene fra Alsace falder ud!

I Nord-Rhône rapporteres om en problemfri vækstsæson, som måske nok var varmere end den ellers ekstreme årgang 2003, men i 2015 havde man køligere nætter og veltimet nedbør, hvilket gjorde det muligt for druerne at bevare deres normale syre. Regnen sidst i august og først i september kom helt perfekt i forhold til at fuldende modningen.

Den varme, tørre sæson havde sine steder stresset stokkene fået modningen til at gå helt i stå sine steder. De køligere nætter betød også senere modning og gav således sundere druer, der ikke skrumpede ind, som man så i 2003 og som resulterede i udtalte sveskede og kogte aromaer i en del vine.

Eneste fælde var fristen til at høste for tidligt baseret på sukkerindholdet og uden hensyntagen til den fysiologiske modning. De fleste bønder forudså dog regnens komme og høstede hurtigt dérefter. Der synes vitterlig ingen problemer at have været og tilmed er mængden af druer på et normalt niveau. Bønderne i Nord-Rhône må have lignet katten, der lige har stjålet leverpostejen, da høsten var færdig.

2015 ligner en årgang med enormt potentiale - der tales end da om absolut top-årgang!

I det sydlige Rhône betød det afvekslende septembervejr, at man omvendt skulle have gode nerver for at høste optimalt modnede Grenache-druer, men Châteauneuf-du-Pape producenterne synes begejstrede over kvalitetsniveauet.

I Italien blev en nedbørsrig vinter fulgt op af et mildt forår og i den hede, tørre sommer, hvor juli måned bød på temperaturer op imod 40 grader nød vinstokkene godt af den foregående vinters rigelige nedbør, som betød tilstrækkelig fugtighed i jorden til, at stokkene kom særdeles godt igennem hedebølgen. Lokalt måtte man dog i det norditalienske ty til "nødvanding" af markerne.

Mit i august faldt temperaturerne mærkbart og også nætterne blev køligere, ligesom den hårdt tiltrængte nedbør omsider faldt. Varmen i september bidrog til perfekt modning og fraset mousserende som Prosecco og Franciacorta ventes der overalt i Italien fremragende hvide og storslåede røde.

I Spanien er der nærmest overalt glade ansigter i år.

Man havde den samme fremherskende sommertørke som i andre dele af Europa, men den milde sensommer resulterede i en for de fleste problemfri, forholdsvis tidlig høst.

Kun regnede det midt i høsten i Jumilla og Yecla i det sydøstlige Spanien og nærmest alle andre regioner melder om sunde, påfaldende små druer og den koncentrerede frugt gør, at man samlet må regne med 10% mindre høstmængde en gennemsnitligt og ikke mindst producenterne af fadlagrede vine forventer at kunne presse priserne opad.

Kun i Galicia og Utiel-Requena melder man modsat landstendensen om en kvantitativt stor høst.

I Bierzo melder man om en absolut topårgang og også i Rioja taler man om en fremragende årgang - ikke mindst for de højere beliggende, køligere områder.

Høsten i Rioja afsluttedes rekordtidligt i 2015. Normalt er høsten cirka halvvejs i midten af oktober - i år var stort set samtlige druer i hus d. 13. oktober. Høstperioden var også usædvanlig kort, da den plejer at strække sig over et par måneder og begynde i den lavere del af Rioja for så at slutte i de højere beliggende områder, men i år begyndte vinhusene over alt i Rioja stort set at høste samtidig og var færdige i løbet af en måned.

Længere vestpå i Portugal har man også haft et tørt år med en tidlig høst - så tørt var 2015, at man i Douro-dalen og bjergene, hvor druerne til portvin dyrkes, har kæmpet med så meget som 44% mindre nedbør end gennemsnitligt!

At den manglende nedbør ikke forårsagede nogen katastrofe skyldes primært, at den kom rettidigt og at den faldt så tilpas stille, at den faktisk kunne nå at trænge ned i jorden. Men det skyldes også, at temperaturerne i juli og august var lavere end sædvanligt.

Det forventes, at 2015 generelt deklareres som Vintage.

I Tyskland vakte 2015 i utrolig høj grad minder om den hedebølge-prægede årgang 2003 med en mild og tør vinter, et varmt forår og en hed, tør sommer.

Indtil regnen satte ind primo og medio september og panderne rynkedes ved en potentiel udsigt til en ny årgang 2006...

Men efterfølgende tørt, køligt og blæsende vejr fik bugt med eventuelle rådproblemer.

Druerne i Tyskland besidder også generelt et højt sukkerindhold, men dels har bønderne siden 2003 fået meget bedre forståelse for varme årgange og således har man undgået alt for voldsomme alkoholniveauer i vinene og dels har det relativt køligere efterår sørget for rigtig flotte syreværdier, som sammen med sukkerniveauerne giver kraftige vine med masser af nerve og friskhed.

Jeg glæder mig ikke mindst til - med det stadigt stigende kvalitetsniveau i tysk rødvin in mente - at stifte nærmere bekendtskab med 2015, som de rødvinsproducerende regioner i Tyskland venter sig ganske meget af.

Efter et problematisk 2014 kunne Østrigs vinbønder drage et lettelsens suk efter høsten i 2015. Dels er kvaliteten overordnet set endog rigtig god og dels er der masser af vin. Et skønt forår med fin blomstring blev fulgt op af en hed sommer med særdeles varme dage og nætter, der nok kunne vække bekymring, men medio august faldt temperaturerne noget og under den sidste hedebølge sidst på måneden, som hjalp til den endelige modning, sørgede køligere nætter for aromaudviklingen.

Kendetegn for årgangen vil være moden frugt, lavere syreniveau og forholdsvis høj alkohol. Ikke mindst rødvinene har man store forventninger til.

Overordnet set yderst positive meldinger og der er meget at se frem til som #winelover :-)

Sporene fra fortiden, ikke mindst 2003, skræmmer måske nok lidt, men jeg er overbevist om, at Europas om ikke verdens vinbønder har lært så meget siden da i forhold til at håndtere varme årgange, at vi undgår de værste eksempler på ligegyldig marmeladevine, som vi så den gang.

Jeg glæder mig i hvert fald til at nyde årgang 2015!


Featured Review
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Tag Cloud
Ingen tags endnu.
bottom of page