top of page

Danske Solaris på den store scene

Herhjemme er folk i en bredere forstand stadig kun så småt ved at få øjnene op for, at Danmark er et vinland, vi godt kan tillade os at begynde at regne med i én eller anden sammenhæng.

Danmark skal skam tages seriøst som vinland, selvom vi kun officielt har været at regne som vinproducerende land siden 2000 og selvom vi ikke kan fremstille vine som Cru Classé Bordeaux eller Brunello har vi al mulig grund til at være stolte over, hvad de dygtigste af vores producenter er i stand til at producere.

Jeg var i starten af februar på studietur til Jerez de la Frontera med en større gruppe #winelovers (wine geeks som jeg selv) og da den ene aften bød på en BYOB, fandt jeg det meget nærliggende at introducere mine venner til dansk vin.

Valget faldt på Solaris i den for danske vinbønder særdeles gunstige årgang 2014 fra hhv. Dyrehøj fra Røsnæs ved Kalundborg og Hjelm, som er beliggende på Møn. De to producenter har således så forskelligt terroir og mesoklima, som man næsten kan få i Danmark, da Jørgen Teik Hansens marker på Møn under det tynde lag muld er yderst kridtholdige med en Ph-værdi på næsten 8, hvor niveauer omkring 6 er mere normalt i Danmark. På Røsnæs er jorden fattig ler-, sand-, grus- og stenjorder. For yderligere at sætte forskellene i relief, har Røsnæs ca. 20% mindre nedbør en landsgennemsnittet og ca. 100 soltimer mere.

Det giver sig også udslag i vinene, hvor Hjelm virkelig kunne lede tankerne i retning af New World Sauvignon Blanc med sit super aromatiske og ranke, mineralske udtryk, mens der var udtalt mere dybde og modne frugtnoter i Rös. Pudsigt nok fik Hjelm mig til at drage paralleller til Rös fra den køligere årgang 2013, da jeg smagte vinene dernede...

Og det var på dansk vins vegne virkelig umagen værd at fragte de to vine til Jerez, for der var stor ros og anerkendelse fra samtlige, der smagte vinene og uagtet, at der var tale særdeles vidende og rutinerede vinfolk, havde ingen af dem erfaring med dansk vin og det var virkelig en øjenåbner for dem. Jeg så folk ryge direkte til tasterne for at finde ud af mere om Solaris:

Merzling (Seyval-Blanc x (Riesling x Pinot Gris)) x Gm 6493 (Zarya Severa x Muscat Ottonel)

Solaris er, som ndre sorter, der anvendes i bl.a. dansk vinbrug, fremavlet til specifikke klimaer eller med særlige egenskaber for øje og Solaris er modstandsdygtig overfor en del af de sygdomme, man generelt kæmper med i Danmark, ligesom den ikke er specielt sårbar overfor råd, som med vores fugtige klima ellers kan udgøre en stor risiko.

Vin kan være så eksakt en videnskab, når man dykker ned i materien :-)

Der ér en plads til dansk vin - i Danmark. De danske vinbønder har bestemt særegne udfordringer på klimasiden og Danmark er et lille land, hvor vinproduktion stadig er nyt, men vi er nået langt. Når det så er sagt, bliver vi aldrig en vinøs stormagt - i hvert fald ikke med mindre de værste forudsigelser om klimaændringerne bliver til en realitet, for så kan Danmark sagtens bliver et helt lille hvidvinsmekka, men vi er allerede et spændende, eksotisk krydderi på verdens vinmenu!

Featured Review
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Tag Cloud
Ingen tags endnu.
bottom of page