top of page

Sherry - så meget mere end mormors Cream

Hvis jeg siger Sydspanien, så tænker langt de fleste på Costa del Sol, tyrefægtning i Sevilla, golf på Valderrama og inciterende flamengo.

Langt færre tænker på sherry! For så populær Sydspanien er blandt danskerne, ligeså polariserende er sherry - denne, i min bog, fantastiske drik fra Jerez-Xérès-Sherry, som DO'en i det allersydvestligste Spanien mellem Cadiz og Sevilla hedder.

Der findes en gruppe vinnydere, uomtvisteligt et mindretal, som finder sherry helt fantastisk - ikke mindst som madvin og så en større gruppe, som bare står helt af på sherry. De er muligvis faldet i mormors gryde med Cream Sherry som barn ;-)

​Sherry kommer i så utroligt mange udgaver - lige fra de lyse, knastørre og ganske lette Manzanilla's, som skal lagres i Sanlúcar de Barrameda helt ude ved Middelhavet og som siges derved at få et ganske særligt saltpræg, over de naturligt tørre Oloroso (som også findes sødet med Pedro Ximénez) og til de rosinagtigt søde og anderledes mørke Pedro Ximénez (PX), som er oliefede, superkoncentrerede og nærmest dekadente - og sherry kan altså noget i samspil med mad.

Jeg ser meget frem til at bruge et par februardage i Jerez med en større gruppe #winelovers og dér ved selvsyn erfare, præcis hvor meget der er at komme efter - og jeg glæder mig til at dele mine erfaringer og mine indtryk med Jer herinde!

Men hvad er sherry?

Sherry er en hedvinstype, der er blevet produceret gennem mange hundrede år i trekanten mellem de 3 byer: Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa María, hvor den til de tørre udgaver fremstilles som almindelig vin på Palomino druen, mens de søde udgaver fremstilles af Pedro Ximénez og Moscatel, som først lægges til tørre i solen nogle 6 dage, hvor de tørrer mærkbart ind og derved får et ekstra højt sukkerindhold og en rosin-/blommeagtig smag. Det er jo samme metode, som vi kender fra Amarone, men i Valpolicella sker tørringen under andre forhold og tager markant længere tid - men formålet, at koncentrere vinen, er nøjagtig det samme. Vinen, det være sig til de tørre eller de søde udgaver, lagres herefter på fade med eller uden oxydering, hvilket skaber de forskellige sherrytyper.

De lyse sherry-typer får deres særlige kendetegn fra den "flor", der lægger sig oven på vinen under fadlagringen. Der er tale om en skimmelsvamp, der ligger sig som en hinde oven på vinen og gør, at vinen ikke får luft. Resultatet bliver en lys, tør vin.

​​Efter at have haft det svært i rigtig mange år, ser fremtiden for sherry en hel del lysere ud. Ingen tvivl om, at det stigende antal af top-restauranter herhjemme, som til stadighed udfordrer det gængse og tør vise danskerne, hvad f.eks. sherry rent faktisk kan, skubber til processen, men danskerne udviser også en stadigt større åbenhed i forhold til at prøve "nye" vine og fra andre områder end de vante.

Sherry i Danmark:

Udbuddet af sherry i Danmark er ikke ringe. Slet ikke. Men det varierer utrolig meget og man er dybest nødt til at gå til sin vinhandler, hvis man skal have sherry. Sådan er det. Jeg var for nylig et smut i den lokale Bilka og udvalget bestod af... Ja, det kan ikke kaldes et udvalg! Meny synes at være et bedre sted at kigge hen, hvis man vil shoppe sherry i dagligvarehandlen. Gonzalez Byass leverer i hvert fald varen!

I specialhandlens udbud findes både Garvey, Barbadillo, Alvaro Domecq og ikke mindst Lustau, som alle er dygtige producenter. Og fælles for dem - og egentlig for sherry under et - er, at sherry sælges rigtig billigt, når man ser på kvaliteten i flaskerne. Man behøver således ikke blive flået for at få et godt indblik i, hvad sherry er og kan.

En anden mulighed er naturligvis at frekventere din yndlingsvinbar og smage sig igennem deres udvalg og f.eks. på R Vinbar er udbuddet pænt med Rey Fernando de Castillo og ikke mindst Equipo Navazos, som har specialiseret sig i at opsnuse enkelte fade af fremragende Sherry, som aftappes som fortløbende "bota"s.

Smid alle fordommene overbord og kom ud og smag på tingene - jeg er overbevist om, at der findes sherry, der passer til enhver vinelskers smagsløg.


Featured Review
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Tag Cloud
Ingen tags endnu.
bottom of page