top of page

Weingut Dopler - Thermenregion er bare ikke Burgenland!

Af og til rammer man lige ned i en lomme!

Ikke nødvendigvis en tidslomme. Andre gange er det mere, som aktuelt for mig, hvor der bare er et fælles tema for et udvalg af gode hændelser. Og aktuelt er det altså bare Østrig! Til de af Jer, der måske ikke er de store fans af østrigsk vin: I går glip af meget ;-)

Vesterbro Vinstue lagde hyggelige, omend akkustisk udfordrende, rammer til en herlig aften med Günter Dopler fra Weingut Dopler og Dopler er virkelig bang for the buck!

Thermenregion, som er beliggende sådan ca. fra Wien's bygrænser og sydover, er med garanti ikke kendt af synderligt mange herhjemme og det er synd og skam, for de producerer skønne vine, som Dopler viste os forleden.

For mange er røde østrigere lig med Blaufränkisch, men ikke hos Dopler. Han laver det godt nok, men i ganske små mængder. 1.000-1.500 flasker årligt. "Apotheker Mengen", som han siger det med et smil.

Til gengæld laver han Pinot Noir og St. Laurent - og det gør han rigtig godt!

Vi smagte hans 2012 Pinot Noir op mod hans 2011 St. Laurent og det var to forholdsvis forskellige vine, selvom St. Laurent ikke sjældent siges at minde om Pinot Noir.

Beklager det lidt tvivlsomme billede, men den visuelle forskel på de to vine er vist til at få øje på... Jeg er altså ikke 100% enig i den tesen om, at sorterne skulle slægte hinanden på.

Især Doplers Pinot Noir var jeg meget begejstret for. Ren, lys frugt med stor intensitet - egentlig ikke særlig Old World. Kirsebær, kaffe, let lakrids og urtede noter. Der var en intensitet i vinen, som er fantastisk, når man ser på prisen. Jeg er fan!

St. Laurent er anderledes med meget mørkere frugt. Kirsebærene er nu blevet sorte og sødmefulde og jeg støder også på mørke bær som brombær og skovbær sammen med lakridsnoter (Gad vide, om det er en terroir-ting i Thermen?). I Danmark kender snart sagt ingen St. Laurent - og det er en stor skam! Jeg ved også, at Juris er til at få, så: Kom så! Ud og smag med Jer, for det er godt!

2011 St. Laurent Reserve er meget anderledes end Klassik udgaven. Alene brugen af nye fade ændrer karakteren markant. Vinen bliver blødere, næsten chokolade-coated. Men i næsen er det altså sorte kirsebær samt noter af jern og blod. I næsen kommer chokoladen, kaffen og tobakken. Hele fadpaletten. De tanniner, der er i vinen, kommer helt sikkert overvejende fra fadet, for den første St. Laurent var slet ikke præget af tanniner.

En overraskelse for mig var 2011 Daniel (60% Cab. Sauv. og 40% Merlot, men blendet varerierer med årgangen). Jeg troede, mere eller mindre, at østrigerne havde opgivet Cabernet udenfor Burgenland... Solbær og blommer. Kaffe og chokolade. Masser af frugt og stadig fint balanceret. Absorberer de 16 måneder på ny eg rigtig flot.

Thermenregion er nem at misse, når man kører gennem Østrig, for man betages så let af Wiener Wald's skønhed - husk at stoppe op ved Heiligenkreuz!

Men man skylder sig selv at udforske denne del af det vinøse Østrig lidt nærmere. Er man omkring Gumboldskirchen og Traiskirschen (Og det er man, hvis man er i Wiener Wald), så er der skønne hvide vine som f.eks. Zierfandler og Rotgipfler at udforske, og er man længere sydpå ved Bad Vöslau og Tattendorf, så står de smukke, røde vine som f.eks. Doplers på programmet.

Tanken om en tur langs den østrigske A1/A2 med besøg i f.eks. Wachau, Kremstal og Thermenregion bliver ikke mindre tillokkende, som man bliver mere oplyst :-)


Featured Review
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Tag Cloud
Ingen tags endnu.
bottom of page